Marra Multamaan puhe Leininrannan avajaisissa 28.6.2014

 Leininrannan karavaanialueen historia

 Aloittaessani muistelemaan ja kirjoittamaan Leininrannan historiaa, se tuntui vaikealta. Aika raskaita ja työntäyteisiä aikoja on eletty, kaiken lisäksi vielä vapaa-aikana. Päätyökin on muutamien täytynyt hoitaa ohessa.

Tämä muisteleminen on ollut arpisten haavojen aukomista. Monta unetonta yötä kuinka selvitään, jopa epätoivoistakin alkumetreillä.

Iitin kunnan lopettaessa Radansuun karavaanialueen vuokrasopimuksen, kunta oli  lupautunut esittämään karavaanareille uuden leirintäalueen. Puheenjohtajamme Veikko Vuorialhon johdolla käytiin neuvotteluja Iitin kunnan kanssa uudesta alueesta. Paria paikkaa meille esitettiin ja nykyisen alueen viereiselle alueelle ehdimme tehdä hahmotelman aluesuunnittelusta vuonna 2008. Alue ei kuitenkaan osoittautunut sopivaksi.

Veikko Vuorialho ja Matias Multamaa kävivät katsomassa useita alueita lähiympäristöstä ja kauempaakin, kunnes vihdoin 2010 kunta neuvotteli meille Myllykoski Oy:ltä entisen sahan työntekijöiden asuttaman asuntoalueen Kausalasta. Tontti kauhistutti ensin, koska alue on pitkä, kapea, pystymetsää, kallioinen, kaiken lisäksi rinteessä ja vieläpä ilman kunnallistekniikkaa. Lisäksi alueen sisään jäi kalastuskunnan omistama venevalkama rasitteeksi.

Eurot pyörähtivät silmissä, kun huomasimme kuinka mittavat maanrakennustyöt odottivat, louhinta mukaan lukien.

Ei auttanut muu kuin ruveta tutustumaan karavaanialueen suunnitteluohjeisiin ja suunnittelemaan rakennus- ja aluepiirustuksia Iitin kuntaa, sf-caravan ry-liittoa, ely-keskusta ja myöskin omia jäseniä varten, että kaikki tietäisivät minkälaiset tilat tämän päivän säännöt edellyttävät ja myöskin siksi, että omat jäsenet ymmärtäisivät miten suuresta ja kalliista hankkeesta on kysymys! Tänään rakennussäännöt ovat tiukemmat kuin 20 vuotta sitten ja asettaa omat vaatimuksensa rakentamiselle. Ovatko jäsenet valmiita sitoutumaan tähän asiaan oikeasti vai ollaanko lähdössä pois heti, kun ei ole kivaa!

Pysyvätkö he todellakin vastuunkantajien mukana hankkeessa loppuun saakka. Esittelimme suunnitelmamme myöskin SF-Caravan Ry toiminnanjohtaja Timo Piiloselle ja hänen tutustuessa suureen hankkeeseemme hänen neuvonsa oli meille puoliksi leikillään: ”Teinä juoksisin karkuun ja lujaa.” Emme kuitenkaan uskoneet vaan jatkoimme hankkeen viemistä eteenpäin kysyen jäseniltä mielipidettä. Tiedotustilaisuuksia jäsenille oli lukuisia ja jäsenet tiesivät missä mennään. Niinpä silloisen Radansuun alueen ihmiset halusivat tämän haasteellisen tontin hypäten kutakuinkin tuntemattomaan, ettei 20 vuotta vanha yhdistys hajoaisi.

Iitin kunta osti tontin Myllykoski Oy:ltä ja yhdistyksemme osti  alueen saman tien samalla hinnalla omaksi.

Sitten aloitimme ely-tukien, poikkeus- ja leirilupien hakemiset. Pariin kertaan meiltä evättiin ely-keskukselta haettava tuki alueellemme, joka olisi mahdollistanut asianmukaiset inva- ja kokoontumistilat. Ajatuksena oli käyttää joskus tilojamme yleishyödyllisiin tarkoituksiin Iitin kunnan ja kuntalaisten kanssa, esimerkiksi kalastajien.

Ely-tuen eväämisen  jälkeen suunnitelmia täytyi muuttaa siten, että alue tehdään kahdessa vaiheessa. Alueen keskelle suunniteltuun päärakennukseen, mihin on sijoitettu inva-tilat, wc:t, suihkut, keittiö, kokoontumishuone, vastaanotto ja varastotiloja, sen rakentaminen täytyi jättää myöhempään vaiheeseen. Rakentaminen täytyi ajatella uudestaan niin, että vain välttämättömin rakennetaan alueelle. Ei ollut varaa mihinkään ylimääräiseen eikä ole vieläkään. Saunarakennusta laajensimme siten, että saimme siihen väliaikaisen keittiön, erilliset suihkut ja wc-tiloja, nämä voi myöhemmin muuttaa pieneksi tilaussaunaksi. Suunnitelmissa se on otettu huomioon.

Muuten suunnitelmat pysyivät ennallaan jo tontin muodon vuoksi. Näihin edellä mainittuihin toimenpiteisiin kului aikaa parisen vuotta ja kun saimme vihdoin tontin lopulliset rajat, ne olivat pienentyneet pari kertaa niin, että jouduimme luopumaan 20 vaunupaikasta. Nämä asiat vaikuttivat tietysti kaikkeen suunnitteluun, eli imeytyskenttään, sähköihin ja lvi-suunnitelmiin. Myöskin rakennuksissa eristepaksuudet olivat uuden säännöksen mukaan muuttuneet paksummiksi ja kaikkiin piirustuksiin oli tehtävä muutokset.

Siinä oli miettimisen paikka onko kannattavaa lähteä pienen noin 80 paikkaisen alueen rakentamiseen. Jälleen tiedotustilaisuus jäsenille ja he olivat yhä sitä mieltä, että jatketaan. Periksi ei anneta koska näinkin pitkällä jo olemme. Rakennuslupa hakemukset sisään 2011 ja neuvotteluja Iitin rakennusvalvonnan kanssa, mitkä ovat aina olleet asiallisia. Sen jälkeen alkoi naapurien kuuleminen ja valituksiin vastineiden laatiminen, lukuisia arki-iltoja ja viikonloppujen kesäpäiviä meni ohitse tietokoneen äärellä istuen ja yhdessä palaveeraten.

Vaikeimmissa asioissa oikeuksistamme puheenjohtajamme on käyttänyt tuomarin asiantuntija-apua.

Valituksiin kului hukkaan hyvää rakentamisaikaa reilun vuoden verran joka heijastui jäsenistössä epätietoisuutena, hermostuneisuutena ja suuttumuksena.

Veikko Vuorialho  ja Matias Multamaa ovat olleet tärkeimmät neuvottelijat Iitin kunnan virkamiesten kanssa alueasioissa. Heiltä neuvottelut ovat vaatineet maltillisuutta ja diplomatiaa sekä pitkää pinnaa. Rakentavassa ja hyvässä hengessä neuvotteluja käytiin alueasioissa silloisen Iitin kunnanjohtaja Pentti Toivasen  ja toiminnanjohtaja Veikko Haimilan kanssa, mutta onpa siellä ollut hieman värikkäämpiäkin neuvottelijoita ja eriäviä mielipiteitä. Myöskin ulkopuolelta on yritetty vaikuttaa hankkeeseemme vahingollisesti ja asettaa kapuloita rattaisiin, ettei hanke vaan onnistuisi. Ennakkoluulot, kateus ja ehkä pahansuopaisuus ajaa tämän tapaisiin tekoihin, mutta uskomme, että tuomme elämää Kausalaan positiivisessa mielessä. Olemme jo nyt työllistäneet paikallisia yrittäjiä monin eri tavoin.

Toimintamme kannalta kipeän surullinen asia oli se, että emme saaneet Iitin kunnalta 1 vuotta lisä-aikaa entisellä alueella toimimiseen. Näin olisimme saaneet rakentaa uutta aluetta toisaalla huolella asianmukaisella aikataululla. Siinä menetimme rahallisesti huomattavasti ja muutamat alueen rakentajista toimivat kestävyytensä äärirajoilla päätoimensa ohessa rakentaen uutta aluetta iltaisin ja viikonloppuisin. Siinä oli taiteiltava aikataulujen yhteensovittamisessa eri urakoitsijoiden kanssa maanrakennuskaluston saamiseksi käyttöömme.

Yön tunteina tarjouspyyntöjen kirjoittamista, kustannus- ja määrälaskentaa sekä monenlaisen rakennustarvikkeen tilaamista sekä rakentamiseen liittyvien asioiden selville ottamista. Netti on siinä asiassa ollut korvaamaton apu.

Osa jäsenistöstämme siivosi talkoilla entisen Radansuun alueen siistiksi ja jouduimme vaunuinemme muuttamaan vielä keskeneräiselle Leininrannan alueelle lokakuussa 2012. Ainoastaan vuosipaikkalaisten vaunupaikat olivat jokseenkin siinä kunnossa, että saimme vaunumme sinne asettumaan.

Se vaihe oli erityisen raskasta aikaa. Aiemmin, saatuamme puut pois tontilta, raivattua juurakot ja aidattua alueen, toimme  kokonaisena hirsitorpan, työkaluvaraston ja kalastuskopin entiseltä alueelta Leininrantaan.

Olemme tulleet siihen tulokseen, että se kiire laittoi monelle jäsenistämme niin sanotun rakentamisen meiningin ja hengen päälle. MEHÄN TEEMME TÄMÄN ALUEEN VALMIIKSI!

Alueelle nousi talkoilla grilli, bio-wc ja puuvaja keväällä 2012. Toimintaan ovat osallistuneet niin miehet kuin naiset.

Saunan/huoltorakennuksen rakentaminen sekä putkityöt annettiin ulkopuolisille rakennusurakoitsijoille ja sen rakentaminen aloitettiin vasta seuraavana kesänä.

Olemme tulleet hyvin toimeen ympärillä olevien naapureitten kanssa ja saimmekin ensimmäisenä kesänä käyttää naapurin saunaa ja uimarantaa. Se oli erittäin hyvä asia jo siksi, että rakentajat pääsivät saunaan työpäivän jälkeen.

Myöskään astianpesu mahdollisuuksia ei ollut vielä eikä vettä, mutta kyllä vakiokaravaanarit löysivät tiensä viikonlopuiksi Leininrantaan ruokineen sekä vesikanistereineen ja tiskit veimme kukin kotiimme pestäviksi. Ensimmäinen talvi meni lumitöiden kanssa taistellen ja opetellen, tietenkin koska alue ei ollut pellolla mihin väki oli tottunut entisellä alueella. Monikaan ei ymmärtänyt, että alue ei ollut vielä valmis.

2013 jatkui saunan ja loppujen vaunupaikkojen rakentaminen sekä olemassa olevien vaunupaikkojen viimeistelyt ja istutukset alueelle. Saunaan ja saunan terassiin sekä laituriin olemme kiinnittäneet erityistä huomiota, että huonojalkaisemmatkin voivat saunoa sekä uida. Terasseista, laiturista, saunan lauteista ja -kattosomisteista sekä pukuhuoneen kalusteista on tehty erilliset suunnitelmat ja ne on toteutettu omalla porukalla. Samoin tanssilava on tehty samalla periaatteella. Suunnitteluun on tullut myös jäseniltä hyviä ideoita.

Jätekatos on suunniteltu niin, että jätteiden lajittelu on mahdollista ja se rakennettiin myös talkoilla kesällä 2013. Aidattu lasten leikkipaikka valmistui myös ja jäsenten lahjoituksilla leikkimökki ja hiekkalaatikko ym. tavaraa. Timpureilla, puusepillä, hitsareilla ja maalareilla on ollut puuhaa yllin kyllin.

Sitten tulikin se pahin maton veto jalkojen alta, eli uudet turvavälit. Sillä hetkellä se tuntui siltä. Alueen vakiojäsenet tyrmistyivät kuultuaan ja luettuaan asiasta. Kuvamme olivat muutamaa kuukautta aiemmin lähetetty SF-caravan-liittoon hyväksyttäväksi ja siellä myöskin hyväksytty entisten turvaväli ohjeiden mukaisesti.

Kuitenkin, uutta turvaväliohjetta oli suunniteltu jo 2 vuotta, niin olisi ollut suotavaa tiedottaa avoimesti asiasta rakenteilla oleville karavaanialueille ja sen suunnittelijoille  osataksemme varautua asiaan asianmukaisella tavalla.

Uusi ohjehan vähentää  monta  vaunupaikkaa alueella ja silloin toiminta ei vastavalmistuneella pienellä alueella kannata.

Tässä tulee vastaan vastuukysymykset, koska yhdistys on rahoittanut rakentamista yhdistyksen säästöillä, pankki-, liitto- ja jäsenlainoilla. Jäsenet ovat lähteneet mukaan sijoittamalla rahaa tähän alueeseen, emmekä halua heidän tuntevan tulleensa petetyiksi. Saamme asian ratkaistua yhdessä maalaisjärkeä käyttäen.

Emme olisi onnistuneet tässä hankkeessa, jos alueen sisällä ei olisi ollut  ammattitaitoa suunnitteluun ja kokemusta sekä tietoa maanrakennustyöstä kaikkineen mitä se ala pitää sisällään. Varsinkin, kun sitä kunnallistekniikkaa ei ollut valmiina alueella, vain pystymetsä. Maanrakentamistyöt viemäröintitöineen kaapeliasennuksineen, teiden rakentamisine, pumppaamoineen ja vesijärjestelmineen on tehty omin voimin. Maa-ainesta alueelle on toimittanut paikallinen yrittäjä Mikko Hietalahti olipa päivä mikä tahansa. Kasteluvetenä käytämme järvivesijärjestelmää ja juomavesi tulee omasta porakaivosta.  Projektin vetäjänä mm. maanrakennustöiden ohella on toiminut Matias Multamaa. Imeytyskentän rakentamiseen kireän rakentamisaikataulun vuoksi käytimme osittain ulkopuolista rakentajaa. Maisemointi alueella on ollut  haasteellista tiukan budjetin vuoksi, mutta parantelemme asiaa valitsemalla helppohoitoisia ja alueella viihtyviä kasveja. Alueeltamme on löytynyt loistavia alueen viimeistelijöitä.

Sähköasentaja Matti Nummelin on myös omalta alueelta ja asentanut sähköt rakennuksiin ja alueelle.

Sähkö- ja LVI- ja rakennesuunnittelussa on käytetty ulkopuolisia suunnittelijoita joiden kanssa yhteyttä on pitänyt Marra Multamaa toimittaen suunnittelemansa ja piirtämänsä rakennus- ja aluepiirustukset heille heidän suunnitelmiensa pohjaksi, sekä huolehtinut kaikkien osapuolten suunnitelmat eteenpäin toimitettavaksi rakennusvalvontaan ja rakentajille. Maanrakennusalalla toimivan Matiaksen  pitkä työkokemus alalla on ollut korvaamaton apu aluesuunnittelussa.

Tarvitsisimme Leininrantaan ajanmukaisen päärakennuksen ja suunnitelmat ovat valmiina viemäröinti, sähkö- ja rakennussuunnitelmineen louhintaa myöten.  Kaikki eivät  perusta karaoke-illoista pienessä torpassa vaan toivoisivat voivansa viettää peli-iltoja tai vain katsella televisiota yhdessä ystävien ja lasten kanssa. Hirsitorppa jäisi näin ollen peli- ja ajanviettopaikaksi. Päärakennus on suunniteltu kaksitasoratkaisuna ja tilaa olisi kohtuullisesti monenlaiselle harrastukselle, joka on tätä päivää. Alueellamme vierailee paljon lastenlapsia isovanhempiensa luona tutustuen karavaanielämään. Toimintamme olisi monipuolisempaa ja näin saisimme nuoret myös tämän harrastuksen pariin. Mehän emme nuorene, vaan alueelle olisi saatava nuoria, jotka kokisivat harrastuksen mielekkäänä turvaten jatkuvuuden. Toivottavasti saamme rakennuksen aikanaan, mutta nyt on hengähtämisen paikka.

Meillä on nyt uusi alue ja myöskin uudet kotisivut. Kotisivujemme laatija sekä hoitaja on luonut sivuistamme nykyaikaiset, selkeät ja  aina ajan tasalle päivitetyt menneiden– ja tulevien tapahtumien mukaan. Hänkin omalta alueeltamme. Sivuihin kannattaa todellakin perehtyä viikoittain ja tulla tutustumaan Leininrantaan.

Olemme tehneet valtavan työn ja se ei olisi onnistunut ilman  Leininrantaan sitoutuneita ihmisiä eikä karavaanialueen pyörittämiseen tarvittavaa ammattitaitoa.

Tietenkin oppimista ja kehittämistä on vielä paljon, koska uusi alue tuo aina eteen uusia asioita.

Puheenjohtajamme on tehnyt valtavasti taustatyötä hankkeen puolesta ja kohdalle on vaan osunut ihmisiä joiden kanssa yhteistyö on sujunut ja joihin on voinut luottaa.

Rahastonhoitajallamme Laila Isomursulla on myös ollut valtava työ tässä kuittiviidakossa, minkä voi vain kuvitella, kun on rakentamisesta kysymys.

Näin jälkeenpäin ajatellen olemme olleet tavattoman rohkeita  ryhtyessämme tähän urakkaan, ja onnekkaita siinä, että olemme saaneet joustavat ulkopuoliset yhteistyökumppanit Leininrannan rakentamiseen.

Jatkamme rauhallisesti alueemme kehittämistä ja huolehtien sen hyvästä maineesta. Kaikilla on rantapaikka ja monimuotoinen luonto ympärillä joka antaa hyvät mahdollisuudet harrastaa liikuntaa. Saunassa rentoudumme ja otamme muhevia löylyjä ja vaihdamme kuulumisia vieraiden ja oman alueen ihmisten kanssa.

Tunnelmallisessa grillirakennuksessa valmistellaan makkaraherkkuja ja lepuutetaan silmiä järvimaisemassa.

Kiitämme kaikkia urakoitsijoita ja suunnittelijoita sekä ennen kaikkea omia ahkeria moniosaajia, jotka ovat olleet osallisena onnistumiseemme Leininrannan rakentamisessa. Alueemme ahkerien uurastajien kädenjälki näkyy alueellamme monin tavoin ja he voivat olla ylpeitä tekemästään työstä. 

Nyt  on juhlan aika ja tämä päivä jääköön kaikkien mieleen ikimuistoisena.


Marra